………

Εάν σκοπεύετε να μετακομίσετε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σπουδές, ερευνητικό έργο, εργασιακή εμπειρία ή επαγγελματική κατάρτιση, πρέπει να έχετε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη στη χώρα υποδοχής. Bεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πλήρως τα δικαιώματά σας και τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσετε.

  • Αν δεν εργάζεστε στη χώρα υποδοχής, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, εφόσον τη δικαιούστε στην Ελλάδα.
  • Αν εργάζεστε στη χώρα υποδοχής, θα πρέπει να εγγραφείτε στο τοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας αυτής.
  • Αν το πανεπιστήμιο ή το ερευνητικό ίδρυμα της χώρας, που εργάζεστε, σας στέλνει προσωρινά σε πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ίδρυμα άλλης χώρας της ΕΕ, θα παραμείνετε ασφαλισμένος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας σας καθ΄ όλο το διάστημα της απόσπασής σας στο εξωτερικό. Προτού φύγετε, θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας ή το έντυπο S1 από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Ενημερωθείτε από τον ασφαλιστικό σας φορέα ή το εθνικό σημείο επαφής της χώρας σας για το αν καλύπτονται οι δαπάνες υγειονομικής σας περίθαλψης στο εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας. Στην περίπτωση που καλύπτονται, οι διοικητικές διαδικασίες μπορεί να είναι απλούστερες αν διαθέτετε έγκυρη Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ).

Στην Ελλάδα, αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) και εντύπου S1 είναι ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή το ασφαλιστικό σας ταμείο. Για τους ασφαλισμένους ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΟΠΑΔ, τ.ΤΣΜΕΔΕ, τ.ΤΣΑΥ κτλ), η αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) γίνεται ηλεκτρονικά εδώ.

Χρήσιμες συμβουλές για την οργάνωση της μετακόμισης σας για σπουδές σε χώρα ΕΕ/ΕΟΧ και Ελβετία, μπορείτε να βρείτε εδώ.

………

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Τελευταία ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου 2024
  • GR
  • EN
  • Μετάβαση στο περιεχόμενο